Restorasyon Nedir

Restorasyon Nedir
Eski, tarihi, otantik ve özgünlük değeri olan, önemli bir olaya ev sahipliği yapmış eserin, aslına uygun olarak, asli malzemeden, asli yapım tekniğinden...

Eski, tarihi, otantik ve özgünlük değeri olan, önemli bir olaya ev sahipliği yapmış eserin, aslına uygun olarak, asli malzemeden, asli yapım tekniğinden ve özgünlüğünden faydalanarak, mümkün olduğu kadar az müdahale ile koruyarak onarılmasıdır.

Günlük hayatımızda sık duyduğumuz kelimelerden biri olan restorasyon, tarihi yapıların ve binaların yenilenmesi, onarılması anlamına gelir. Ancak restorasyon işlemlerinin bazı prosedürlere uygun olarak yapılması ve işlemlere başlamadan önce birtakım evrakların hazırlanması gerekir.
 
Koruma ve yenileme anlamlarını taşıyan restorasyonda önemli olan eski yapıların formunu bozmamaktır. Bu nedenle eski yapıların eksiklerinin tamamlanması olarak da tanımlanabilir. Yapıların geçmiş dönemlerde var olduğu halde günümüze uyarlanması olarak da restorasyon uygulanabilir. Yeniliklerin ne boyutta olacağı ise tamamen bina ve yapının buna ne kadar ihtiyacı olduğuyla ilgili olarak değişecektir. Bunun haricinde yapıyı kendi öz haline geri döndürebilmek için temizlik uygulaması da bir çeşit restorasyondur. Tüm bunlara ve restorasyon tanımlarına bakıldığı zaman restorasyonun asıl amacının kültürel varlıkları korumak ve binaların önemli özelliklerini ön plana çıkarmak olduğunu görebilirsiniz.